ЛЕДИБ СУФИНАНСИРА 14 РАЗВОЈНИХ ПРОЈЕКАТА У 11 ОПШТИНА
22.07.2011

У другом отвореном позиву за развојне пројекте, кроз Програм Локалног Економског развоја на Балкану – ЛЕДИБ, десет општина: Алексинац, Дољевац, Гаџин Хан, Мерошина и Ражањ, градске општине Палилула, Црвени крст, Медијана, Нишка Бања, Пантелеј и Град Ниш, потписало је  уговоре са ЛЕДИБ-ом. Укупна вредност 14 уговора, потписаних са 11 јединица локалних самоуправа износи 283.000,00 евра, са финансијским учешћем општина од минималних 10 до чак 50 подсто суфинансирања.

На свечаности, која је овим поводом одржана на летњој Позорници у Тврђави, представници ЛЕДИБ програма, као и представници општина–координатори активности, говорили су представницима медија о почетку активности и садржају одобрених пројеката.

По речима Карстен Лунда, директор ЛЕДИБ програма, активности подржаних пројеката допринеће изградњи локалних капацитета и створити услове за бржи локални економски развој и развој малих и средњих предузећа. У складу са тим, ЛЕДИБ програм ће обезбедити техничку и финансијску подршку спровођењу одобрених предлога пројеката чије активности треба да допринесу остварењу постављених циљева.

Потребе су различите, али свима је заједничка реч развој. Тако у Нишкој бањи сматрају да треба да се окрену младима и понуде им све расположиве туристичке капацитете. И у Дољевцу размишљају о туризму, тим пре што је ова привредна грана можда и најмање развијена у тој општини. Градска општина Палилула је имала ту привилегију да добије подршку ЛЕДИБ-а за два пројекта. Један од њих је „Формирање Пројектног центра Градске општине Палилула”, док је други усмерен ка „Успостављању синергијског дијалога између српских и бугарских  предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава“. Оснивање Пројектног центра ће омогућити пружање услуга сектору МСПП  која послују на територији Градске општине  Палилула у области стратешког планирања и аплицирања и управљања пројектима, код већ постојећих ЕУ фондова и осталих страних и домаћих инвеститора, чија су средства намењена управо развоју сектора МСПП- рекао је Бобан Микић, координатор пројекта у општини и члан општинског Већа. Услуге које ће сектору МСПП пружати Пројектни центар прате нове трендове у пословању и помоћи ће привредним субјектима да унапреде своје пословање. Такође, кроз помоћ у изради стратешких докумената и аплицирању код фондова, сектору МСПП ће бити доступнија средства неопходна за развој и унапређење пословања.

Пројекти су нарочито значајни за сиромашне општине попут Нишке Бање, Гаџиног хана, Дољевца, Ражња који ће средства уложити у привредну и туристичку инфраструктуру. ЛЕДИБ је у првом позиву финансирао 17 пројеката. Сада је њихов број нешто мањи, али су знатно квалитетнији него пре две године- истакао је Жарко Симовић, координатор компоненте, контекст и позадина ЛЕР/МСП развоја. Зависно од сложености пројеката, резултати ће бити видљиви у краћем или дужем року. У ЛЕДИБ-у прве резултате очекују крајем текуће,односно почетком наредне године.